- Gösterim: 19071
Molluskum kontagiosum(MK) hastalığı; virüs kaynaklı, derinin enfeksiyon hastalıkları içerisinde tanımlanmakta. Bulaşma sonrası klinik belirtiler ortaya çıkar, bir süre sonra klinik kendi kendini sınırlamakta ve iyileşmektedir. Sıklıkla çocuklarda, cinsel olarak aktif olan erişkinlerde ve vücut savunma sistemi-immun sistemi problemli olan kişilerde daha sık görülmektedir. Bulaşma hasta olan kişilerden hastalıklı alanın direkt deri teması ile olmaktadır. Bulaşma sonrası tipik olarak 2-5 mm çapında, pembe-deri renginde, parlak, kubbe şeklinde yada ortası göbeklenmiş küçük deri kabartılarına neden olmakta. Enfekte olduğunda, travmatize edildiğinde şişebilir, kızarabilir hatta iltihaplanabilir. Nadiren kaşıntı yapar ancak kaşıntı ile birlikte olduğunda hasta tarafından kaşıntı alanlarında dağılabilir.
MK etkeni Poxviridae ailesinden çift sarmal DNA taşıyan "molluscum contagiosum virüsü-MCV" dür. Sadece insanda hastalık oluşturan bu virüsün 4 farklı genotipi tanımlanmış; MCV 1, MCV 2, MCV 3 ve MCV 4. En sık görülen MCV 1 (75–96%) sıklıkla sırasına göre MCV 2, MCV 3 ve çok nadir görülen MCV 4 izlemekte. MCV 1 erişkinlerden daha sık çocuklarda görülürken erişkin kadınlarda MCV 2 daha sık görülmektedir.
MKV leri derinin en üst tabakası olan epidermisi enfekte ederler, epidermal deri hücrelerde 2-6 hafta içerisinde çoğalarak klinik belirtileri yaparlar. Çoğalan MKV ait nüklear protein kompleksler epidermisteki dendritik hücreler tarafından bu alanda infamasyonun başlamsına ve immün cevabın oluşmasını sağlamakta.
MKV virüsleri enfekte deriden seksüel/seksüel olmayan temas ile başka birisine yada hastanın teması ile vücudun başka alanlarına bulaşmaktadır. Bunların dışında azda olsa banyo kese ile lifleri, vücut teması gerektiren spor karşılaşmaları ve havuzdan bile bulaşmalar bildirilmiştir.
Sıklıkla çocuklarda görülmekte ve 2-5 yaş dönemini etkilemekte. Bu yaş gurubundaki dünya çocuk popülasyonunun % 8.28( 5.1–11.5) enfekte olduğu düşünülmekte.
Sıcak iklim bölgelerinde daha sık görülmekte.
MKV bulaşma şekli nedeni ile cinsel yolla bulaşan hastalıklar gurubunda da yer almaktadır.
HIV enfeksiyonunda(% 20 lere kadar artan oranlarda), atopik dermatitiste(%62 oranında daha yüksek bir görülme sıklığı) yada ilaçlar ile immün sistemi baskı altında olan kişilerde atipik ve yaygın klinik tablolar ortaya çıkabilmekte.
Molleskum kontagiosumda klinik lezyonlar bir yada çok fazla sayıda olabilecekleri gibi çevresinde kırmızı halo, 2-5mm lik noprmal boyutlarının çok üstünde 1-2 cm çaplarında yada saplı-pedinküllü olabilmektedir.
Lezyonla çıktıktan sonraki 6-9 ay içerisinde kendiliğinden iyileşmekte(çok nadireen 3-4 yıl kalabilen olgular bildirilmiştir). Lezyon çevresinde kızarıklık ve inflamasyon kaynaklı ödem başlaması(travmatize edilmedi ve enfeksiyon yok ise) vücut savunma sisteminin MKV karşı harekete geçtiği-kendiliğinden iyileşeme gösterdiği için “beginningof the end-BOTE" belirtisi olarak tanımlanmakta.
Egzema benzeri deri lezyonu ve içerisinde bir yada daha fazla moleskum lezyonu var ise bu " moleskum dermatitis yada egzama moleskorum" olarak tanımlanmakta. Sıklıkla atopik dermatitisli hastalarda görülmektedir.
Enfekte annenin doğum kanalından doğan çocuklarda saçlı deri ve vücutta atipik alanlarda moleskum kontagiosum lezyonları görülebilmektedir.
Klinik ön tanı dermatolojik ve dermoskopik muayene ile konulabilmekte.
Tedavi
MK enfeksiyonlarında en iyi olarak tanımlanmış bir tedavi protokolümüz yok. Hatta hastalığın kendi kendini sınırlaması ve tedavisiz iyileşmesi nedeni ile tedavi uygulama kararları bile bazen tartışılmaktadır(12 ay içerisinde kendiliğinde iyileşem oaranları % 48.8 iken 18 ayda bu oaran % 72.6 kadar yüksek). Ancak bulaşıcı olması, sekonder enfeksiyonlara neden olabilmesi, giant-dev formları, ekzamatöz formları, yüz-göz kapakları gibi görünür alanlara yerleşmesi, genital aldakilerin cinsel yolla bulaşma riskleri ndenei ile tedavi kararı verilmekte.
Tedavi olsun yada olmasın tüm hastalara öncelikle kendi vücutlarında ve başkasına bulaşma riskinin yüksek olduğu anlatılmalıdır. Lezyonlarla temas eden eller, kişisel bakım ürünleri, havlu-çamaşırlar, temizlik ürünlerinin bulaşmada rol oynayabileceği anlatılmalıdır.
Tedavileri 3 başlıkta toplayabilriz.
1. Mekanik tedaviler
- Kriyoterapi
- Küretaj
- Elektrokoter
- Lazerler
2. Kimyasal tedaviler
- Cantharidin; % 0.7–0.9 konsantrasyonlarda 2-4 hafta arar ile uygulam alanında 2-4 saat kalacak şekilde uyguanmakta.
- Potasyum hidroksit; % 15-20 konsantrasyonlarda gün aşırı sabah akşam 1 hafta uygulanmakta.
- Podofilotoksin
- TCAA
- Salisilik asit
- Laktik aist
- Glikolik asit
- Benzoil peroksit
- Tretinoin
3. İmmunomodülatörler
- Topikal imiquimod
- Sistemik cimetidine
- İntralezyonal-IL interferon alfa
- Candida albicanstan elde edilen candidin IL enjeksiyonu
- Topikal diphencyprone.
4. Sistemik antiviral ilaçlar
Topikal % 1-3 Cidofovir kullanımı