- Gösterim: 24543
Rozasea (Roza, Rosacea, Gül Hastalığı) Şikayetlerini Arttıran Faktörler aşağıda yer almaktadır:
Yiyecekler ve Beslenme
Rozaseada bazı besinlerin içerikleri ile hastalığın klinik bulgularını arttırdığını görmekteyiz. Bunlar:
-
Besinlerin sıcak olması, içeceklerde olduğu gibi, rozasea klinik belirtilerini alevlendirir. Sıcak, direkt damarlarda genişlemeye neden olurken, "transient receptor potential vanilloid member 1 (TRPV1)" reseptörleri üzerinden yüzde yanma, batma ve deride duyarlılık artışına da neden olmaktadır.
-
Başlangıçta besinler ve içeceklerdeki kafein suçlanmış ancak daha sonra rozasea ile ilişkisinin zayıf olduğu gözlenmiştir. Aslında kafeinin tam tersi, damarların genişlemesini azaltması (renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi üzerinden), antioksidan olması ve immün sistemi değiştirmesi nedeniyle rozaseada düzenleyici olabileceği düşünülmektedir.
-
Kapsaisin (Capsaicin); temelde kırmızı biber, jalapeño gibi biberlerde bulunmakta ve acı tadı vermekle birlikte tatlı biberlerde de %25 oranında bulunmaktadır. Kapsaisin, TRPV reseptörleri üzerinden rozasea kliniğini alevlendirmektedir.
-
Sinnamaldehid (Cinnamaldehyde - CMN); tarçın koku ve tadını veren bu aromatik kimyasal, tarçın dışında domates, havuç, ıspanak, salatalık, marul, kereviz gibi sebzelerde, elma ve portakal gibi meyvelerde ve çikolatada katkı olarak bulunmaktadır. CMN, standart bir rozasea klinik alevlendiricisidir.
-
Formaldehit; elma, üzüm, muz, ıspanak, soğan, karnabahar, tütsülenmiş etler, kahve, tofuda düşük oranlarda bulunmaktadır. Suda eriyebilir olan formaldehit, rozaseayı olumsuz etkilemektedir.
-
Histamin; deride damarların genişlemesine ve derinin duyarlılık artışına neden olmaktadır. Histaminin yüksek oranlarda bulunduğu avokado, papaya ve hindistan cevizi tüketilmesi rozaseayı olumsuz etkilemektedir.
-
Niasin (Nikotinik asit - B3 vitamini); bir rozasea klinik alevlendiricisidir. Karaciğer gibi sakatatların fazla tüketilmesi ile alındığında kliniği alevlendirebilmektedir.
-
İçecekler; Alkollü içeceklerden kırmızı şarap, bira, burbon, cin, votka ve şampanya. Sıcak içeceklerden kahve, çay gibi.
Stres ve Gerginlik
Kozmetikler: Alkol ve parfüm içeren bakım ürünleri, aseton içerikleri, saç spreyleri, hidroalkol içerikleri.
Çevresel Isı Değişimi: Sauna, sıcak banyo.
Dış Etkenler: Güneş, soğuk rüzgâr, soğuk.
İlaçlar: Topikal kortizonlu ilaçlar, damar genişletici ilaçlar.
Sistemik Durumlar: Menopoz, kronik öksürük ve kabızlık, kafein kesilme sendromu.
Egzersiz




